Η Έρευνα και η Παρουσίασή της

Πρωτογενής Έρευνα και Παρουσίαση
Η παρουσίαση Έρευνας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή μίας Κοινότητας στην ΠΑΠΕ.
Η έρευνα που θα παρουσιασθεί στην Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση, θα πρέπει να είναι πρωτογενής και να ανήκει σε μία από τις 3 γενικές κατηγορίες:

  1. Κοινωνία
  2. Πολιτισμός
  3. Περιβάλλον (Πράσινη Έρευνα)
    Προσοχή, η επιλογή της έρευνας θα πρέπει να έχει γίνει πριν από την κατάθεση της δήλωσης συμμετοχής της Κοινότητας στην ΠΑΠΕ.
    Στη δήλωση θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια το θέμα της έρευνας. Επίσης, είναι σημαντικό όλες οι Κοινότητες που θα συμμετέχουν στην ΠΑΠΕ να επικοινωνούν εγκαίρως με τον έφορο Κλάδου Ανιχνευτών της ΠΕ στην οποία ανήκουν (ή με την κεντρική γραμματεία της ΠΑΠΕ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη θέση στην ΠΕ) ώστε αυτός να βοηθήσει όπου χρειάζεται, σε συμβουλευτικό επίπεδο. Έτσι, θα υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των Κοινοτήτων σε επίπεδο μεθοδολογίας και παράλληλα αναβάθμιση σε συνολικό επίπεδο της ποιότητας των ερευνών.
    Βήματα Δημιουργίας Έρευνας
  4. Η Κοινότητα επιλέγει το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα πρέπει να εμπίπτει σε μία από τις κατηγορίες Κοινωνία, Πολιτισμός, Περιβάλλον.
  5. Ενημερώνεται για το αντικείμενο της Έρευνάς της (διαδίκτυο, βιβλιογραφία, έτοιμο οπτικό υλικό κ.α.).
  6. Καταμερίζει τις εργασίες και επιλέγει τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει (φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα, δημοσιογραφικό κασσετοφωνάκι, ερωτηματολόγια κλπ).
  7. Βρίσκει τους ανθρώπους που θα προσφέρουν στην Κοινότητα έγκυρη πληροφόρηση για το θέμα τους (ειδικοί, επαγγελματίες, ερευνητές, άτομα που βιώνουν την κατάσταση).
  8. Υλοποιεί την έρευνά της (συνεντεύξεις, αποτυπώσεις, καταγραφές απευθείας από την πηγή).
  9. Οργανώνει και επεξεργάζεται το υλικό που συνέλεξε .
  10. Σχεδιάζει την παρουσίασή της.
  11. Μετά τις απαραίτητες πρόβες, παρουσιάζει στο κοινό το αντικείμενο που ερεύνησε.
    Προδιαγραφές Παρουσίασης Έρευνας
    Κάθε Κοινότητα θα παρουσιάσει την Έρευνά της σε άλλες Κοινότητες. Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται σε κύκλους.
    Οι προδιαγραφές της παρουσίασης είναι οι εξής:
    • Η κάθε παρουσίαση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά.
    • Η μορφή και ο τρόπος παρουσίασης είναι ελεύθερα και μπορούν να περιλαμβάνουν αφήγηση, προβολή φωτογραφιών, προβολή video, ζωντανό χορευτικό κλπ.
    Μην ξεχνάτε πως η φυσική παρουσία των ανιχνευτών κατά την διάρκεια μιας παρουσίασης ενδυναμώνει πάντοτε το αποτέλεσμα και αυξάνει το ενδιαφέρον του κοινού.

Σχολιάστε