Η Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση, θεσμός της δεκαετίας του ‘80, ξεκίνησε σε Πανελλήνιο επίπεδο το 1983 με τις ενέργειες των εφόρων του Κλάδου Ανιχνευτών της Γενικής Εφορείας Κώστα Μπερζουάνη και Στέφανου Νομικού.


Σε εκείνη την εποχή των αναζητήσεων, η θεσμοθέτηση της Α.Π.Ε. αποτέλεσε το επιστέγασμα της αναβάθμισης του Ανιχνευτισμού στην Ελλάδα και αγκάλιασε τις τότε πρωτοποριακές αντιλήψεις για τις κοινωνικές διαστάσεις και παρεμβάσεις του Ανιχνευτή. Δυστυχώς όμως, μετά από 3 επιτυχημένες προσπάθειες, η δράση αυτή έσβησε…

Την επόμενη 5ετία κοινότητες της Πάτρας και του Αιγίου συνέχισαν τον θεσμό της Α.Π.Ε. σε τοπικό επίπεδο και το 1992 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με κοινότητες απ’ όλη την Πελοπόννησο. Μια άλλη καινοτομία της Α.Π.Ε. υπήρξε η συνεργασία με κοινωνικούς και πολιτειακούς φορείς, Πανεπιστημιακές σχολές, Συλλόγους και Οργανισμούς, συνεργασία που αναπτύχθηκε με την επαφή με τους ανιχνευτές κατά τη διάρκεια των ερευνών τους. Αυτή η συνεργασία είχε σαν αποτέλεσμα τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων με παρουσιάσεις και ανακοινώσεις στην Α.Π.Ε., προσδίδοντας ιδιαίτερο κύρος στον θεσμό. Σύντομα η Α.Π.Ε. αναδείχτηκε ως το κατ’ εξοχήν νεολαιίστικο «βήμα» στην πόλη της Πάτρας.


Φτάσαμε έτσι στην ΙΒ’ Α.Π.Ε. (1998) όπου για πρώτη φορά δυο από τις παρουσιάσεις αποτέλεσαν αφορμή για παρέμβαση της Πολιτείας και του Πανεπιστημίου Πατρών όσον αφορά στον Εθελοντισμό στην Πολιτιστική Προστασία, και στην στήριξη της προσπάθειας ανάδειξης των Ελληνικών Κοινοτήτων της Απουλίας και της Καλαβρίας, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Αυτό το γεγονός δικαίωσε όσους πίστεψαν στους νέους και τις δυνατότητες κοινωνικής παρέμβασης των Ανιχνευτών.


Από την ΙΓ’ Α.Π.Ε. (1999) μεγάλος αριθμός παρουσιάσεων πραγματοποιείται από φορείς και συλλόγους, κυρίως νέων, δείχνοντας το δρόμο για τον μετασχηματισμό του θεσμού σε ένα ευρύτερο βήμα που μπορεί να στεγάσει σε ετήσια βάση, τις ανησυχίες, τα προβλήματα και τις προτάσεις των νέων της Περιοχής. Παράλληλα η ΙΓ΄Α.Π.Ε., αποτέλεσε την αρχή της προσπάθειας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, να δώσει ευρύτερο χαρακτήρα στην δραστηριότητα αυτή χαρακτηρίζοντας την Πανελλήνια.


Οι ΙΔ’, ΙΕ’, ΙΣΤ’ Α.Π.Ε. πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα και στο Αίγιο με τη συμμετοχή κοινοτήτων (12-15) μόνο από την Πελοπόννησο, αν και χαρακτηρίζονταν Πανελλήνιες και υπήρχε η δυνατότητα να συμμετάσχουν κοινότητες από όλη την Ελλάδα.


Κάτι όμως έλειπε…
Αυτό το κάτι… ήρθε να το προσφέρει η συντονισμένη προσπάθεια του Γενικού Εφόρου Ισίδωρου Κανέτη, του Εφόρου Κλάδου Ανιχνευτών της Γενικής Εφορείας Σπύρου Πολυζώη, και του Εφόρου Περιοχής Πελοποννήσου Χρήστου Τουμπανάκη και…το θαύμα έγινε!

Η συνέχεια της προσπάθειας αυτής, ήταν η διοργάνωση, και πάλι στην Πάτρα, της 22ης Α.Π.Ε. (2006) με την συμμετοχή 66 Κοινοτήτων και περισσοτέρων των 550 ανιχνευτών. Μια νέα δραστηριότητα προστέθηκε στο πρόγραμμα της ΑΠΕ, το Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους, που ξεκίνησε με τη συμμετοχή 12 Κοινοτήτων.


Την επόμενη χρονιά η Λάρισα πήρε τη σκυτάλη από την Πάτρα και διοργάνωσε την 23η ΑΠΕ με συμμετοχή 75 Κοινοτήτων και πάνω από 600 ανιχνευτές. Η νέα δραστηριότητα που προστέθηκε στο πρόγραμμα ήταν ο Διαγωνισμός Φωτογραφίας.

Η 24η ΑΠΕ διοργανώθηκε το 2008 στη Μυτιλήνη. Είδαμε έρευνες, ταινίες μικρού μήκους, μουσικά συγκροτήματα, φωτογραφίες ανιχνευτών και – για πρώτη φορά – σκίτσα, γελοιογραφίες και κόμιξ.


Η 25η ΑΠΕ φιλοξενήθηκε στην πανέμορφη Ρόδο. Στο νησί των ιπποτών καταρίφθηκαν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ των ΑΠΕ μέχρι σήμερα. 640 ανιχνευτές και βαθμοφόροι, 74 έρευνες, 22 ταινίες μικρού μήκους, 220 φωτογραφίες, 40 σκίτσα και 8 μουσικά συγκροτήματα συνέθεσαν τον πίνακα της 25ης ΑΠΕ.

2010. 100 Χρόνια Ελληνικού Πολιτισμού και η 26η Π.Α.Π.Ε. πηγαίνει … Θεσσαλονίκη !!!. Ήταν γραφτό, στην 100ετία του Ελληνικού Προσκοπισμού η Π.Α.Π.Ε. να…σπάσει όλα τα ρεκόρ. 1000 ανιχνευτές από 104 Κοινότητες συμμετέχουν στη μεγαλύτερη Π.Α.Π.Ε. όλων των εποχών.


Άνοιξη του 2011 και ο Σαρωνικός υποδέχεται την 27η Π.Α.Π.Ε. Με την ίδια μαζική συμμετοχή 970 ανιχνευτών συνεχίζει την ονειρική πορεία που άρχισε 27 χρόνια πριν.
Το 2012 η ΠΑΠΕ επιστρέφει στη γενέτειρά της, Πάτρα, εδραιωμένη πλέον ως πανελλήνια Ανιχνευτική παράδοση.


Το 2013 η ιστορία και η παράδοση συνεχίστηκαν στη Βέροια με την 29η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση, με νέο αέρα και μεγάλες εκπλήξεις!

Το 2016 η 32η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση επισκεφτήκε την ακριτική Ποντιακή πόλη του Κιλκίς


Το 2017 η 33η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση έλαβε χώρα στην αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης το Άργος!


Το 2018, η 34η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε σε μια αρχαία πόλη της Ελλάδας, την Ελευσίνα!

Το 2019, η 35η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Ιάσωνα, τον πανέμορφο Βόλο!


Το 2021, η 36η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας του COVID-19.


Το 2022, η 37η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο.


Το 2023, η 38η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο νησί της Χίου.

Φέτος, από την Πέμπτη 9 Μαίου 2024 μέχρι την Κυριακή 12 Μαίου 2024, η 39η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστικής Ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στη πόλη του Ρεθύμνου για πρώτη φορά στο νησί της Κρήτης!