«Τα όνειρα είναι δικά μας, όχι της κοινωνίας!»

Το ψήφισμα του Forum της 30ης ΠΑΠΕ είχε τον παραπάνω τίτλο και είναι το εξής:

«Πρόσφατα σε κάποιο σχολείο, από κάποια καθηγήτρια, ειπώθηκε το εξής: Η περίοδος της εφηβείας δεν είναι περίοδος για έρωτες, επαναστάσεις και ζωή, αλλά μόνο για διάβασμα με σκοπό την επιτυχία.

Τι σημαίνει, ωστόσο, επιτυχία; Η επιτυχία αποτελεί κάτι διαφορετικό, ανάλογα με την οπτική γωνία που κάποιος βλέπει τα πράγματα. Διαφορετική σημασία έχει, από τη μια, για τους γονείς και τους καθηγητές και διαφορετική, από την άλλη, για τους εφήβους. Πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτή η γεφύρωση του χάσματος γενεών που παρατηρείται;

Μετά από τη συζήτηση ανάμεσα σε εμάς, τους ανιχνευτές, που πραγματοποιήθηκε σήμερα,οδηγηθήκαμε στα ακόλουθα πορίσματα που αποτελούν και τις λύσεις που προτείνουμε με στόχο να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα θεμελιωδώς, με πράξεις και όχι με λόγια και ανούσιες μεταρρυθμίσεις. Οι προτάσεις μας λοιπόν, είναι οι εξής:

Τόσο οι καθηγητές και οι γονείς, όσο και οι μαθητές, οφείλουν να αλλάξουν νοοτροπία, να μην κρίνουν μονομερώς τα πάντα, να είναι συνεχώς ανοιχτοί στο διάλογο και διαλλακτικοί. Επίσης, καλό θα ήταν να δρομολογηθούν νέες προσλήψεις στο χώρο της εκπαίδευσης, κάτι που θα ευνοήσει την καλύτερη συνεννόηση και σχέση μεταξύ εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων. Ταυτόχρονα, μια καλή ιδέα θα αποτελούσε η αξιολόγηση των καθηγητών από άτομα ειδικά στον τομέα αυτό με στόχο τη βελτίωση του τρόπου διδασκαλίας. Επιπλέον, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ο θεσμός των πανελληνίων εξετάσεων είναι ο πλέον αγχωτικός και άδικος, αφού πιέζει υπέρμετρα τα παιδιά, τα οποία έχουν την αίσθηση ότι το μέλλον τους κρίνεται ουσιαστικά μόνο από αυτές τις εξετάσεις.

Ως εκ τούτου, κρίνουμε βαρύνουσας σημασίας τη μεταβολή του τρόπου εισαγωγής μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση, είναι ανάγκη να αντικατασταθεί η ογκώδης ύλη και η στείρα αποστήθιση από τη βιωματική μάθηση, ήδη από τις μικρότερες ηλικίες, για παράδειγμα του δημοτικού.

Τέλος, με όλα τα παραπάνω, αποτελώντας φυσικά τη φωνή όλων των ανιχνευτών, ελπίζουμε να σας μεταδώσαμε επαρκώς τους προβληματισμούς, την αγωνία και τις σκέψεις μας για το μέλλον. Όλοι έχουμε χρέος να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, το οποίο θα ξεκινήσει από τα παιδιά αυτής της χώρας και την παιδεία που τους προσφέρεται.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας!»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s