Πως κάνουμε την Έρευνα

Έχοντας επιλέξει το συγκεκριμένο θέμα το οποίο θέλουμε να ερευνήσουμε, τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε θα πρέπει να είναι μεθοδικά, έτσι ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Έτσι λοιπόν στον κάθε όμιλο ερευνάς θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Πριν όμως από αυτό θα πρέπει να εντοπίσουμε όλες αυτές τις ενεργείς που χρειάζονται. Το ποιο σημαντικό για μια ερεύνα είναι να βρούμε τους σωστούς ανθρώπους, οι όποιοι θα μας βοηθήσουν να βρούμε περισσότερα στοιχειά για αυτό που ψάχνουμε, το οποίο το έχουμε κάνει κατά κάποιο τρόπο και στη διερεύνηση του θέματος μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει , γιατί έτσι έχουμε διασφαλίσει ειδικούς συνεργάτες που θα μας ενημερώσουν κατάλληλα.


Τι υλικά χρειάζομαι για μια ερεύνα; Αυτό έχει να κάνει με το θέμα τις ερευνάς που έχουμε επιλέξει. Σίγουρα όμως θα χρειαστούμε μια φωτογραφική, δημοσιογραφικά μαγνητοφώνα, κάμερα (εάν αυτό είναι χρήσιμο και φυσικά εάν επιτρέπεται), γραφική ύλη (χαρτί και μολυβί).

Προσοχή!!! Στα υλικά μας είναι και τα αναλώσιμα, όπως μπαταριές, κασέτες, κάρτες μνήμης, γιατί χωρίς αυτά, δεν έχουν κάποια χρήση τα παραπάνω!!!

Ανάλογα το αντικείμενο λοιπόν, μπορεί να χρειαστείτε υλικά για σχεδίαση -εάν κάνετε κάποιο θέμα αρχιτεκτονικής, διακόσμησης κλπ- ή κάποια υλικά τα οποία σας έχουν ζητηθεί και είναι χρήσιμα για την ερεύνα (παλιά ρούχα γιατί μπορεί να λερωθείτε, σεμνή ένδυση για κάποιο μοναστήρι κλπ).

Πολύ σημαντικό είναι πριν πάμε να ερευνήσουμε, να έχουμε πάρει μια μυρωδιά για το αντικείμενο που θα ασχοληθούμε. Έτσι βρίσκοντας κάποια στοιχειά και έχοντας την γνώση αυτή, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα μικρό ερωτηματολόγιο, το οποίο απλά προκύπτει από αυτά που θέλουμε να μάθουμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ερωτήσεις δεν θα πρέπει να είναι αδιάκριτες και προσβλητικές.


Όλα αυτά όμως θα πρέπει να μπουν σε ένα χρονοδιάγραμμα. Έτσι αναλαμβάνει ο καθένας να φέρει κάποια υλικά και μέχρι ποτέ να το έχει κάνει, κάποιος να μιλήσει με τους ειδικούς συνεργάτες και τους ανθρώπους που θα μας βοηθήσουν στην ερεύνα, να τους ενημερώσει για το ποτέ θα τους χρειαστούμε και να μας ενημερώσουν πόσο χρόνο διαθέτουν και φυσικά τις συναντήσεις που χρειάζεται ο όμιλος για να ολοκληρώσει το ερωτηματολόγιο, να συλλέξει τα υλικά και να ενημερώνετε για την εξέλιξη όλων των θεμάτων. Στις συναντήσεις συζητάμε και για δυσκολίες ή προβλήματα που δημιουργούνται έτσι ώστε να τα λύνουμε. Και να θυμάστε ότι όλος ο όμιλος βγάζει καλύτερο αποτέλεσμα, από ότι ο καθένας μονός του.

Να θυμάστε, ότι μια οργανωμένη προετοιμασία, φέρνει θαυμάσια αποτελέσματα. Είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε θαύματα!!!!

Καλή συνέχεια

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Έχοντας κάνει λοιπόν την απαραίτητη προετοιμασία, είστε έτοιμοι για να ζήσετε μια εμπειρία, που τόσο καιρό ετοιμάζετε. Σε αυτό το σημείο έχετε κάνει το μεγάλο βήμα μόνοι σας, και το μονό που έχουμε να σας πούμε είναι κάποια σημεία που θα κάνουν την ερεύνα σας ακόμα πιο συναρπαστική και ολοκληρωμένη:
• Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, έτσι λοιπόν η εμφάνιση μας θα πρέπει να είναι σωστή και σεμνή, και φυσικά η συμπεριφορά μας άψογη. Έτσι κερδίζουμε πολλά και μας ανοίγονται πολλές πόρτες. Μην το ξεχνάτε!
• Πριν τραβήξετε κάποια φωτογραφία ή κάποιο πλάνο με την κάμερα, να ρωτήσετε αυτούς που μιλάτε αν θέλουν κάτι τέτοιο. Αυτό δείχνει σεβασμό και Ευγένεια.
• Οργανωθείτε από πριν για το ποιος θα κάνει τι. Δεν είναι ωραίο μονό ένας να τραβάει φωτογραφίες, ένας μονό να ερωτάει ή μονό ένας να γραφεί. Θα πρέπει εναλλάξ και με έξυπνο τρόπο να συμμετέχουν όλοι σε όλα. Έτσι θα μπορέσετε να μάθετε για πολλά και να μην χάσετε κανένα κομμάτι.
• Προσοχή στο υλικό σας . Μην τραβάτε άσκοπες φωτογραφίες και πλάνα, γιατί αυτές είναι που θα δείξετε στην παρουσίαση σας μετά. Είναι καλύτερο να έχετε 20-30 ωραίες φωτογραφίες, και μια ωραία αφήγηση πάρα να έχετε 100 κακές φωτογραφίες, θολές και ακατάλληλες και αφηγήσεις με κακά πλάνα και πολύ θόρυβο.
• Ευχαριστήστε όσους σας βοήθησαν. Ένα ζεστό χαμόγελο και ένα μικρό αναμνηστικό είναι μια κίνηση εκτίμησης για αυτούς που σας βοήθησαν να ζήσετε και να μάθετε για αυτό που ψάχνατε.

Περιμένουμε εντυπώσεις !!!

Σχολιάστε